Ένα μεγάλο κεφάλαιο της καρδιολογίας είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις στη καρδιά. Ανάλογα με το πρόβλημα, αυτές μπορεί να είναι εγχειρήσεις επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου (αορτοστεφανιαία παράκαμψη ή bypass), διόρθωσης κάποιων συγγενών ανωμαλιών (π.χ. μεσοκολπικής επικοινωνίας κλπ.) καθώς και αντικατάστασης/διόρθωσης βαλβίδων σε περίπτωση στένωσης ή/και ανεπάρκειας μιάς ή περισσοτέρων βαλβίδων.
Φυσικά ο καρδιοπαθής αντιμετωπίζεται αρχικά από τον καρδιολόγο του μέχρι που η φαρμακευτική αγωγή καταφέρνει να κρατά κάποιες ισορροπίες και να του εξασφαλίζει μια καλή ποιότητα ζωής. Όταν όμως η φαρμακευτική αγωγή αδυνατεί πλέον να κρατήσει αυτές τις ισορροπίες και ο ασθενής ανάλογα με το πρόβλημα πονάει, δυσπνοεί, κουράζεται εύκολα, λιποθυμά κλπ, τότε το λόγο έχουν οι καρδιοχειρουργοί.
Η εγχείρηση bypass (βλ. φωτο δίπλα) μπορεί να γίνει είτε με εξωσωματική κυκλοφορία είτε με πάλλουσα καρδιά, ανάλογα με την περίπτωση.
Δεν θα επεκταθώ περισσότερο διότι το κεφάλαιο είναι ποικίλο και τεράστιο αλλά θα περιοριστώ σε μερικές χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες στους καρδιοχειρουργημένους από bypass διότι αυτοί αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ BYPASS
- Σε 15 μέρες από την έξοδό σας απο τη Κλινική, κατά την επίσκεψή σας στο καρδιοχειρουργό, θα πρέπει να έχετε κάνει τις παρακάτω εξετάσεις:
- Α/α Θώρακος (Φάς+Αριστερή Προφίλ)
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)
- Υπερηχοκαρδιογράφημα (για έλεγχο ενδεχόμενης ύπαρξης συλλογής υγρού στο περικάρδιο)
- Αιματολογικές εξετάσεις Γενική αίματος, ΤΚΕ, σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, κάλιο, νάτριο, SGOT, SGPT, CPK, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, HDL, LDL και χρόνο προθρομβίνης/INR για όσους παίρνουν Sintrom.
- Επίσκεψη στό καρδιοχειρουργό σας μετά 15ήμερο καί μετά 3μηνο, από την ημέρα της επέμβασης, υπο τη προϋπόθεση ότι όλα βαίνουν καλώς.
- Σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος, συμβουλευτείτε το καρδιολόγο σας ή το καρδιοχειρουργό που σας χειρούργησε.
- Επί δύο-τρείς μήνες θα φοράτε τις ειδικές κάλτσες στο χειρουργημένο πόδι (ή πόδια) όλη την ημέρα, ενώ το βράδυ μπορείτε να τις βγάζετε.
- Συνεχίστε να φουσκώνετε μπαλόνια για 15-20 μέρες ακόμα (30-40 φορές την ημέρα).
- Δέν θα σηκώνετε περισσότερο απο 4-5 κιλά βάρος το πρώτο τρίμηνο, αλλά και αργότερα να αποφεύγετε τις υπερβολές. Μετά τη πρώτη εβδομάδα ανάρρωσης στο σπίτι, θα αρχίσετε το βάδισμα, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (όχι πολύ ζέστη ή κρύο δηλ. περίπου 20 βαθμούς Κελσίου). Ξεκινάτε με λίγα μέτρα στην αρχή (περίπου 500 ημερησίως) και σταδιακά θα φτάσετε σε διάστημα 3 μηνών να βαδίζετε περίπου 4-6 χιλιόμετρα ημερησίως, μοιρασμένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αποφεύγοντας μεγάλες ανηφόρες. Ο ρυθμός του βαδίσματος θα πρέπει να έχει την μορφή ευχάριστου περιπάτου.
- Μπάνιο στο σπίτι μπορεί να γίνει αμέσως μετά την έξοδό σας απο τη κλινική (χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό και δέν τρίβουμε τις πληγές). Μπάνιο στη θάλασσα μπορείτε να κάνετε μετά απο 40 ημέρες αποφεύγοντας έντονες κινήσεις των χεριών και την ηλιοθεραπεία στις πολύ καυτές ώρες της ημέρας.
- Μπορείτε να οδηγείσετε αυτοκίνητο μετά τη πάροδο 6 εβδομάδων απο την έξοδό σας απο τη κλινική.
- Μπορείτε να έχετε σεξουαλική δραστηριότητα μετά τη πάροδο 2-3 εβδομάδων απο την έξοδό σας απο τη κλινική.
- Eπιτρέπεται ένας καφές την ημέρα (ελαφρύς)
- Το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά.
- Ακολουθείστε πιστά τις διαιτητικές οδηγίες που θα σας δοθούν.
- Οι ασθενείς που πάσχουν απο βαλβιδοπάθεια, αρτηριακή υπέρταση και χαμηλό κλάσμα εξώθησης, πρέπει να περιορίσουν σημαντικά το αλάτι στη διατροφή τους.
- Τέλος μή διστάζετε για κάθε πρόβλημά σας να επικοινωνείτε με το καρδιολόγο σας ή το καρδιοχειρουργό που σας χειρούργησε.
- Καλή ανάρρωση !!!