juventusΑν και ο συνολικός πληθυσμός των αθλητών θεωρείται χαμηλού κινδύνου, ένας αριθμός κυρίως συγγενών καρδιαγγειακών παθήσεων (συνήθως μη υποψιαζόμενες), καθεμία από τις οποίες είναι σχετικά ασυνήθης στο γενικό πληθυσμό, έχουν συνδεθεί περιστασιακά με αιφνίδιους θανάτους που σχετίζονται με την άσκηση σε νέους προπονούμενους αθλητές ή σε ασυμπτωματικά άτομα, των οποίων ο τρόπος ζωής περιλαμβάνει έντονες αθλητικές δραστηριότητες.

Πράγματι, κάθε καρδιακή νόσος που μπορεί να προκαλέσει θάνατο σε νέους μη αθλητές, μπορεί να είναι υπεύθυνη για τέτοια συμβάματα και σε αθλητές. Το βασικό πρόβλημα είναι ο αιφνίδιος θάνατος των αθλητών ο οποίος συνδέεται κυρίως με κατασκευαστικές καρδιαγγειακές παθήσεις και συμβαίνει κατά τη σωματική καταπόνηση. Οι αιτίες αιφνιδίου θανάτου σε νέους αθλητές είναι κυρίως: υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (26%), καρδιακή διάσειση(chest-wall impact) (20%), ανωμαλίες στεφανιαίων αρτηριών (14%), υπερτροφία αριστερής κοιλία (7%), μυοκαρδίτιδα (5%), ρήξη αορτικού ανευρύσματος (σύνδρομο Marfan) (3%), αρρυθμιογόνος δεξιά κοιλία (3%), στένωση αορτικής βαλβίδας (2,5%), αθηρωματική στεφανιαία νόσος (2,5%), διατατική μυοκαρδιοπάθεια (2%) και άλλες σε ποσοστό <1%.

Αθλητές με σοβαρές καρδιοπάθειες, απειλητικές για τη ζωή τους, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε κάποιο άθλημα, θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αλλάζουν σε άθλημα μικρότερης σωματικής καταπόνησης όπως golf, bowling κλπ. Κρίνεται επιβεβλημένος ο προσυμπωματικός καρδιολογικός έλεγχος όλων των αθλητών από την περίοδο έναρξης των αθλητικών δραστηριοτήτων (ιδιαίτερα όσοι προτίθενται να ασχοληθούν με πρωταθλητισμό) με καλή λήψη ιστορικού, φυσική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα 12 απαγωγών, υπερηχοκαρδιογράφημα TRIPLEX και ενδεχομένως δοκιμασία κόπωσης, ανάλογα με το πρόβλημα. Για επαγγελματίες αθλητές υψηλών προδιαγραφών υπάρχουν πιο πολύπλοκες εξετάσεις.